Ce este PET-CT

PET /CT este una dintre cele mai moderne metode imagistice de examinare, care poate identifica si localiza modificarile maligne din intregul organism mult mai repede decat metodele de examinare obisnuite. Cu PET/CT sunt detectabile tumori chiar de cativa milimetri. Examenul PET-CT face parte din categoria investigatiilor cu impact major asupra modului in care are loc management-ul pacientului cu afectiuni oncologice, cu posibilitatea obtinerii de informatii cu impact terapeutic care nu pot fi obtinute prin alte examinari imagistice. Aceasta metoda este deja parte componenta a ghidurilor clinice internationale si nationale intr-un mare numar de afectiuni oncologice.

Principalele indicatii ale utilizarii FDG-PET in oncologie se bazeaza pe nivelul consumului de glucoza al celulei neoplazice, cele mai mari consumatoare de glucoza fiind tumorile cu grad crescut de multiplicare celulara.

Pentru a obiectiva gradul de fixare al radiofarmaceuticului la nivel lezional se foloseste determinarea numerica a SUV (“standardized uptake value” – valoarea standardizata a captarii), care reprezinta concentratia radioactivitatii din regiunea de interes corectata cu activitatea injectata si greutatea pacientului .

Valoarea SUV se foloseste pentru a compara gradul de fixare al radiofarmaceuticului in diverse leziuni si la diversi pacienti si este un bun indicator pentru interpretarea rezultatelor. Cu toate acestea nu reprezinta un criteriu singular de apreciere, cele mai bune rezultate obtinandu-se prin corelarea acestui parametru cu celelalte date clinico-paraclinice disponibile.

Comitete stiintifice formate din experti internationali au realizat ghiduri internationale care indica pentru fiecare din afectiunile oncologice mentionate – conduita de management si indicatia de a efectua examenul PET-CT in functie de tipul histologic si de stadiul bolii.

Gradul de fixare a FDG in celula tumorala este influentat de numerosi factori precum: rata de crestere, nivelul de hipoxie celulara (nivelul consumului de oxigen), tipul si gradul histologic (fixare mai crescuta in tumori cu grading histologic mai mare).

Examinarea PET CT se efectueaza:

la min. 2-3 luni după radioterapie;

la min. 2-3 luni după chimioterapie;

la min. 12 săptămâni după o intervenţie chirurgicală.

Efectul factorului de stimulare a coloniilor (administrat pentru stimularea producției de celule sanguine după chimioterapie) este văzut ca activitate metabolică intensă în măduva oaselor. Acest efect este mai puțin pronunțat după 3 săptămâni.

Aplicatiile PET/CT :

Indicaţiile clinice ale PET-CT se refera îndeosebi la domeniul oncologiei nucleare: diagnostic tumoral stadializare şi evaluare evolutivă, pre- şi post- terapie :

a) se pot obţine imagini metabolice şi anatomice într-un timp scurt ;

b) o singură explorare imagistică permite atât diagnosticul tumorii primare cât şi al metastazelor, dând şi posibilitatea stadializării tumorale;

c) ţesutul tumoral este diagnosticat imagistic cu mare sensibilitate şi specificitate (prin PET) dar şi localizat anatomic cu mare precizie şi rezoluţie (prin CT);

d) faptul că pacientul nu se deplasează între achiziţia celor două tipuri de imagini face ca fuziunea imaginilor să fie aproape perfectă (doar mişcările respiratorii mai pot interveni);

e) regiuni dificil de evaluat imagistic (cum ar fi regiunea cervicală, capul, mediastinul, abdomenul postchirurgical) pot fi examinate cu mare acurateţe;

f) imaginile fuzionate PET-CT pot fi folosite atât pentru stabilirea cu precizie a regiunilor pentru radioterapie cât şi pentru evaluarea post tratament chirurgical, chimioterapie sau/şi radioterapie.

Investigaţiile PET/CT sunt simplu de executat, neinvazive, complet nedureroase şi rapide, oferind informaţii esenţiale despre starea de sănătate a pacienţilor, ce permit medicilor să detecteze şi diagnosticheze bolile în fază incipientă, şi să identifice tratamentul adecvat .

În cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC), PET/CT aduce/oferă cea mai mare acurateţe în stabilirea stadiului tumorii. Îmbunătăţirea importantă este rezultatul corelării integrate a caracteristicilor anatomice cu afectarea funcționalităţii, evidenţiindu-se infiltraţia focalizată a peretelui toracic, invazia mediastinului şi diferenţiindu-se tumora de atelectazie. Deşi mediastinoscopia a rămas procedura standard pentru stabilirea stadiului nodulilor mediastinali, PET/CT s-a dovedit a fi o tehnică de stabilire a stadiului foarte sensibilă şi poate determina chiar şi localizarea precisă a unui nodul limfatic solitar, concluzionând astfel clasificarea precisă N1 sau N2.

De asemenea, PET/CT poate releva metastaze nesuspicionate extratoracice ale ţesuturilor moi sau musculoscheletale în situaţii în care alte metode imagistice au eşuat să demonstreze metastaze la distanţă. Studiile au demonstrat că PET/CT a generat modificarea managementului tratamentului la 30% din pacienţii cu NSCLC. PET/CT poate ajuta şi în managementul mezoteliomului pleural malign. În acest caz, examinarea este utilă în aprecierea extinderii revărsatului pleural, a posibilei implicări a nodulilor limfatici şi a infiltrării parenchimului pulmonar şi a peretelui toracic. De asemenea, are un rol important în diagnosticul metastazelor la distanţă şi în evaluarea răspunsului la tratament.

Cancerul de sân beneficiază, de asemenea, de PET/CT în restadializare şi în depistarea metastazelor la distanţă. Totuşiare un rol limitat in diagnosticul tumorilor mamare primare, costurile PET/CT nu permit o aplicare pe scară largă.

În cancerul esofagian şi gastric, PET/CT aduce un beneficu major în privinţa stadializării. În determinarea metastazelor, evaluarea dimensiunii tumorii şi a implicării nodulilor limfatici, investigaţia are o sensibilitate mai mare de/de peste 30%. Pe de altă parte, detectarea cancerului gastric depinde de tipul histologic. După realizarea diagnosticului, PET/CT poate fi folosit pentru determinarea profunzimii invaziei tumorii primare şi pentru evaluarea expansiunii nodale a bolii, incluzând metastazele la distanţă. Utilitatea acestei tehnici în cancerul esofagian este cea mai evidentă în evaluarea răspunsului la chimioterapie.

Informaţiile integrate PET/CT pot fi de mare importanţă în stadializarea şi restadializarea cancerului colo-rectal, în detectarea metastazelor la distanţă şi cu mare sensibilitate în detectarea recurenţei metastazelor hepatice. Depistarea precoce a metastazelor hepatice marchează benefic managementul pacientului, oferind şansa la chimioterapie neoadjuvantă şi rezecţia tumorii, studiile demonstrând că strategia terapeutică a fost influenţată pozitiv la 20-35% dintre pacienţi.

Evaluarea loco-regională a cancerului de cap şi gât este extrem de complexă prin definiţie. PET/CT oferă posibilitatea distingerii mai facile a ganglionilor limfatici cu captare normală de FDG de cei care, deşi au dimensiune normală, conţin, de fapt, celule maligne. Astfel, este posibilă definirea cu mai multă acurateţe a stadiului N1.

În contextul cancerului tiroidian în care celulele agresive îşi pierd abilitatea de a capta iod, PET/CT s-a dovedit valoroasă pentru precizarea localizării metastazelor şi în diferenţierea tumorii de ţesutul cicatriceal, prevenind intervenţii inutile. În cazul tumorilor iod negative, PET/CT detectează cu mai multă acurateţe afecţiunea, sensibilitatea fiind exprimată la 93%.

Melanomul malign şi metastazele sale acumulează FDG într-o manieră intensă. Mai multe studii şi meta-analize au raportat că sensibilitatea şi specificitatea FDG/PET în detectarea melanomului recurent se situează între 70 şi 100%. Cu excepţia creierului, FDG/PET poate localiza cu succes metastaze şi micrometastaze situate în locuri neobişnuite, care pot scăpa modalităţilor convenţionale. Astfel, PET/CT ar trebui efectuată nu numai la pacienţii programaţi pentru intervenţie chirurgicală, în vederea excluderii metastazelor oculte, dar și pentru a realiza o excizie cât mai puţin invazivă posibil.

Evaluarea limfomului Hodgkin sau non Hodgkin este de mare importanţă pentru alegerea unui tratament optim. PET/CT este modalitatea recomandată pentru a oferi încredere în identificarea şi localizarea leziunii. În acelaşi timp, reperarea locului optim pentru biopsie se poate determina prin PET/CT. Este vitală diferenţierea între limfomul încă viabil şi ţesutul necrotic sau fibrozat. În timpul monitorizării răspunsului la tratament, se poate evidenţia o creştere neaşteptată a acumulării FDG în unele sau în toate zonele afectate de boală, sugerând transformarea unui limfom cu grad redus de agresivitate într-un limfom cu grad crescut.

CUM SE DESFĂȘOARĂ INVESTIGAȚIA PET/CT

Faza iniţială a investigaţiei presupune trecerea în revistă a istoricului medical al pacientului, precum şi examinarea nivelului glicemiei. Ulterior, pacientului îi este administrat FDG prin injectare intravenoasă. Acesta este un marker radioactiv care trebuie să treacă de testul a numeroase măsurători de control al calităţii înainte de fi folosit pentru injectarea pacienţilor. Acest marker îsi pierde foarte rapid radioactivitatea (în două pâna la trei ore) şi doar cantităţi foarte mici sunt injectate.

După administrare, pacientul va trebui să aştepte aproximativ o ora, într-o încăpere special amenajată, ca substanţa de urmărire să se distribuie în organism, timp în care se va relaxa şi va evita depunerea oricărui efort fizic.

La aproximativ o oră de la injectare şi după pregătirea pacientului, acesta va fi însotit în sala unde se găseste echipamentul de examinare.

Pacientul va trebui să stea nemişcat pe durata scanării, deoarece mişcările pot afecta rezultatul analizei. Scanarea PET/CT poate dura între 20 şi 30 de minute. Procedura de examinare poate fi diferită, în funcţie de pacient şi de obiectul investigaţiei.

Echipa Medicala PET CT Neolife Brasov